Recuperació del bosc de ribera

21 Agost 2009 at 1:15 pm Deixa un comentari

Els boscos de ribera compleixen moltes funcions importants dins del corredor fluvial. Una primera funció important al Llobregat és com a zona d’esmorteïment entre l’ambient aquàtic i les àrees circumdants (agrícoles, infraestructures, urbanitzades, etc.) i en la retenció de contaminants procedents de fonts difuses. Aquí tindria, ademés, totes aquestes funcions: fixació natural de les riberes i estructuració del llit fluvial, ombrar les aigües del riu, amb la disminució de les oscil·lacions de temperatura, augment de la l’oxigen dissolt, reducció de la producció primària, estructurar el sol, contribuir  a la connectivitat longitudinal, vertical i transversal dels diferents hàbitats i espais, augmentar el valor paisatgístic i estètic el curs fluvial, esmorteïment de la virulència i velocitat de l’aigua en cas d’avinguda, etc.

Es pretén recrear el bosc de ribera el més natural possible, tot i  que rarament en aquest tram baix del Llobregat trobarem algun espai que es conservi intacte i serveixi de referència. En el tram objecte del projecte la presència de bosc de ribera és gairebé nul·la.

Per al disseny de la plantació del bosc de ribera s’han tingut en compte aspectes hidràulics i d’inundabilitat, deixant lliure de bosc les zones més facilment inundables segons la PEF del Llobregat. És a dir, només s’ha dissenyat el bosc de ribera en el sistema hídric però fora de la zona fluvial.

Recuperació del bosc de ribera (àrea verda)

Recuperació del bosc de ribera (àrea verda)

Les espècies arbòries s’ubicaran sempre en les zones que no suposin un risc de soscavació i transport per la corrent. Les finalitats, a part de la millora del paisatge és recuperar l’hàbitat per moltes espècies de ribera, sobretot d’avifauna.  Aquestes plantacions es localitzen principalment al marge esquerra, prop del camí, de forma irregular però formant bosc en galeria paral·lel al curs de l’aigua. Quan hi hagi més espai disponible, es plantaran en grupets de 5-8 exemplars separats per 3-4m. Quan siguin de forma més linial, hauràn de ser de forma irregular i amb una distància que pot variar de 3 a 7m, i una mitjana de 5m . Les espècies seran:

Nom comú Nom científic Percentatge
Àlber Populus alba 25
Pollancre o xop Populus nigra 25
Salze Salix alba 25
Freixe Fraxinus angustifolia 25

Per fer-ho, volem comptar amb la teva participació. Fes-ho apuntan-te a les jornades de voluntariat a l’apartat “Participa!”

Anuncis

Entry filed under: Actua!, Actuacions, Fauna, Opina!.

Fer dissabte Nuclis de dispersió arbustius

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Agost 2009
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« jul.   set. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggers like this: